info@omikron.be - Tel: +32 496 56 08 42

Omiprox

Op de markt vindt men honderden middeltjes en wondermiddeltjes om het probleem van algen in vijvers te bekampen. Het een al biologischer of groener dan het andere.

Vooreerst is het verschijnen van algen een volkomen natuurlijk en noodzakelijk proces in de evolutie van een ecosysteem. Het zijn namelijk de eerste pioniersplanten die de taak op zich nemen om via fotosynthese, de aanwezige voedingsstoffen om te zetten tot bruikbare stoffen voor hogere levensvormen. Met andere woorden: hoe meer men algen bestrijdt, hoe meer de cyclus terug van voor af aan begint met de ontwikkeling van, jawel, algen.

Het bestrijden van algen moet daarom altijd onderaan de prioriteitenlijst komen ten voordele van het streven naar een volwassen en duurzaam biologisch evenwicht. Bij een zwemvijver gaat men nu opzettelijk dat evenwicht in de pioniersfase houden om een naakt en overzichtelijk bassin te behouden. Dit kan leiden tot periodieke opstoten van algenbloei.

Bijna alle beschikbare algenbestrijdingsmiddelen hebben ťťn ding gemeen: ze laten allen een residu achter. Zelfs ultrasone toestellen zullen 24 uur op 24 zeer storende golven uitzenden die permanent de meeste biologische processen zullen blokkeren. Dit achterblijven van residu wordt in onze commerciŽle, en zelfs in de wetenschappelijke wereld al te vaak geminimaliseerd alsof deze of gene stof geen effect zou hebben op de omgeving. Ofwel gaat het om stabiele moleculen die zich vastzetten, zoals zware metalen, ofwel gaat het om afvalproducten na de reactie van onstabiele moleculen. Wat er ook van zij, uw biologie wordt erdoor beÔnvloed.

Waterstofperoxide is een veel in de natuur voorkomende onstabiele molecule die organische verbindingen oxideert en daarbij vrije radicalen produceert wat uiteindelijk resulteert in water en zuurstof. Het voordeel van deze reactie is dat eiwitten (in dit geval, deze van algen) zeer snel worden afgebroken en dat de reactie zeer kortstondig is. Nadien blijft er geen element zoals Cl of Ca achter in het ecosysteem.

Helaas is zuivere waterstofperoxide niet werkbaar en dient men steeds een stabilisator toe te voegen. Men doet dit uit veiligheidsoverwegingen, om beter te bewaren en om de reactie wat rustiger te laten verlopen. De verdienste van Omiprox zit hem nu in die stabilisator: een 6-waardige alcohol. Dit product wordt gebruikt in de voedingsindustrie en zal door de bacteriŽn in de filter als voedingsbron worden gebruikt.

In tegenstelling tot alle andere gestabiliseerde waterstofperoxides heeft Omiprox geen enkele blijvende invloed op het ecosysteem in de vijver. Voorbeelden van andere stabilisatoren zijn: zilvernitraat (zwaar metaal), perazijnzuur (beÔnvloeding van de pH) en fosfaat (stimuleert algengroei).

Omiprox is werkelijk het enige no-nonsense product om op een efficiŽnte en duurzame manier de algen onder controle te houden.

 

U kan gemakkelijk onze producten bestellen op de web shop www.omiprox.be.
Wij beschikken over een interessant programma voor professionelen in de zwemvijverbouw die met onze producten wensen te werken. Hiervoor beschikken we ook over een meer geconcentreerde versie van Omiprox. U stuurt best een email om een afspraak vast te leggen naar info@omikron.be.